ZAGLAVLJE GORNJE NASLOVNE za decu i odrasle

Besplatne projekcije zatvorenog tipa za učenike osnovnih i srednjih škola održaće se u okviru Beldocs teen selekcije koja je sastavni deo programa ovogodišnjeg dvanaestog po redu Međunarodnog festivala dokumentarnog filma „BELDOCS“ koji se održava od 8. do 15. maja u više bioskopskih dvorana.

 

Filmovi namenjeni mlađoj publici biće prikazani u podnevnim časovima u Domu omladine Beograda.

Glavni ciljevi Teen selekcije usmereni su na to da tinejdžeri zavole dokumentarni film, da saznaju više o filmu, i da kroz višeslojne teme obuhvaćene u dokumentarcima probude interesovanje kod tinejdžera i otvore im nova polja razmišljanja.

Ovogodišnja Teen selekcija osim prikazivanja filmova, obuhvata i razgovore nakon svake filmske projekcije sa Dubravkom Radusinović i Injom Korać u cilju razvijanja medijske pismenosti i razumevanja svakog pojedinog filma.

U okviru programa Teen selekcije biće prikazani sledeći filmovi:

 

BRUS LI I ODMETNIK (Bruce Lee and the Outlaw)

Joost Vandebrug, VB, Holandija, Češka, 2018, 83′

9. maj / 12.00 / Dom omladine Beograda

 

Brus Li i Odmetnik still 2

 

 

Nicua, mladog beskućnika, usvaja Brus Li, zloglasni „Kralj podzemlja“, i on odlazi da živi s njim u tunelima ispod Bukurešta. Kako Nicu odrasta, počinje da shvata da možda Kralj podzemlja nije baš savršen otac i da mora da odabere da li želi da ostane u bandi Brusa Lija ili živi ‘normalan’ život iznad zemlje.

Trejler – film “Brus Li i Odmetnik”:

https://vimeo.com/268137403

 

 

U RASKORAKU (Minding the Gap)

Bing Liu, SAD, 2018, 93′

10. maj / 12.00 / Dom omladine Beograda

 

Minding the Gap Still 1

 

“U raskoraku” je jednim delom skejt film, jednim delom duboko lično preispitivanje

transformativne moći mladosti u maniru filma „Boyhood“. Snimljen u njegovom rodnom gradu Rokfordu u državi Ilinois, ono što je Liu inicijalno zamislio kao uzbudljivi dokument o

skejtbordingu u svom kraju tokom snimanja prerasta u nešto potpuno drugačije.

Trejler – film “U raskoraku”:

 https://www.youtube.com/watch?v=TY41UX-7ZSs&feature=youtu.be

 

REKONSTRUKCIJA UTEJE (Reconstructing Utoya)

Carl Javér, Švedska, Norveška, Danska, 2018, 98′

13. maj / 12.00 / Dom omladine Beograda

 

Rekonstrukcija Utoje

 

Bele linije na mračnoj pozornici dočaravaju scenu napada iz 2011. koji je u Norveškoj šokirao to otvoreno i demokratsko društvo. Zajedno sa grupom mladih ljudi, četvorica preživelih rekonstruišu svoja sećanja na masakr koji se dogodio u omladinskom kampu na ostrvu Uteji.

Film Carla Javera mirno posmatra prostor u kojem se scene ponovo izvode i čini vidljivim načine preživljavanja traume i komuniciranja ličnog iskustva.

 

Trejler – film “Rekonstrukcija Uteje”:

https://www.youtube.com/watch?v=zFsJJ0oSr4Q&feature=youtu.be

 

TRANSNISTRA

Anna Eborn, Švedska, Danska, Belgija, 2019, 93’

14. maj / 12.00 / Dom omladine Beograda

 

Transnistra still 1

Atmosferično snimljena na 16mm filmu, Transnistra je intimna i vitalna priča o ljubavi i prijateljstvu u ovom složenom, kontradiktornom svetu. Nagrađivana rediteljka Anna Eborn (Pine Ridge) intimno prati grupu mladih ljudi koji se kreću od vrelog, bezbrižnog leta do nemilosrdne zime u samoproglašenoj državi Transnistrija, gde nacionalna zastava i dalje sadrži srp i čekić.

 

Trejler – film “Transnistra”:

 https://vimeo.com/312957203

 

 

Festival Beldocs je tokom minulih jedanaest godina postao jedan od vodećih festivala dokumentarnog filma u Beogradu, a svečano otvaranje ovogodišnjeg izdanja festivala održaće se 8. maja u Kombank dvorani, premijernim prikazivanjem dokumentarnog filma “Linija života”, proslavljenog srpskog reditelja Darka Bajića.

Reč je o filmu o životu i radu Darkovog oca, akademskog slikara Miloša Bajića.

Osim toga, u okviru ovogodišnjeg festivala biće premijerno prikazano više od 100 filmova iz celog sveta, u 14 različitih selekcija.

Pored domaćeg i takmičarskog programa, publika će moći da uživa i u muzičkim, biografskim i umetničkim dokumentarcima, izboru iz savremenog portugalskog dokumentarnog filma, kao i u retrospektivama autora Kazua Hare i Gorana Devića.

 

logo beldocs

Takođe, na ovogodišnjem BELDOCS-u 2019 biće prikazani filmovi koji su se ove godine našli u nominaciji za Oskara, među kojima je i film “Free solo” (Slobodan i sam) nagrađen ovom prestižnom nagradom.