ZAGLAVLJE GORNJE NASLOVNE za decu i odrasle

U sredu 22. maja 2024. godine, povodom Međunarodnog dana biodiverziteta, Mladi istraživači Srbije (MIS) su u okviru projekta “Zajedno za životnu sredinu”, koji finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) a sprovodi Beogradska otvorena škola (BOŠ), dodelili priznanje „Volonteri prirodi po meri“ volonteru Zoranu Savkoviću, iz Aleksandrovca za dugogodišnji i predan volonterski doprinos na polju zaštite prirode.

 

MLADI 3

 

Dobitnik ovogodišnjeg priznanja Zoran Savković je neumoran čuvar prirode svog kraja. Zoranov  volonterski rad je usmeren ka Aleksandrovačkoj župi, planinama Kopaonik i Goč. U župskim selima, uspeo je da motiviše institucije i lokalnu zajednicu da preduzmu konkretne korake, kao što je uklanjanje divlje deponije u selu Grčak. Zoran je pokrenuo inicijativu protiv ispuštanja opasnih materija u Trnavačku reku, vodio je akciju za zabranu rada postrojenja za proizvodnju asfalta u selu Novaci, borio se protiv izgradnje kamenoloma na lokalitetu Rađevice i inicirao revitalizaciju tog lokaliteta. Njegov volonterski rad i aktivnosti usmerene na zaštitu prirode i poboljšanje kvaliteta života ljudi prepoznati su u lokalnoj zajednici, a i šire. Zoran je uzor, vođa i pokretač promena u borbi za očuvanje prirode. Kroz svoj dosadašnji rad i posvećenost, uspeo je da motiviše i inspiriše ljude različitih generacija, naročito mlade, da se aktivno uključe i deluju na očuvanju prirode.

 

MLADI 1

 

“Veoma sam počastvovan ovim priznanjem. Moja najveća satisfakcija jeste rad na terenu i mogućnost da svoja znanja prenesem dalje, posebno mlađim generacijama. Želim da svojim ličnim primerom i postignutim rezultatima pokrenem i druge da aktivno učestvuju i da im pomognem da prevaziđu prepreke kada je u pitanju očuvanje prirode. Nagrada mi je i podsticaj da još bolje radim, na širenju svesti o ekološkim pitanjima i značaju očuvanja prirode, naročito među decom” rekao je Zoran Savković.

“Ova nagrada ima za cilj da promoviše značaj uključivanja volontera u aktivnosti zaštite prirode, da podstakne inicijative pojedinaca i organizovanih grupa, kao i da istakne vrednosti volonterskog rada. Nastojimo da stimulišemo građane da se uključe u očuvanje biodiverziteta i procese donošenja odluka, kao i da sarađuju sa upravljačima zaštićenih područja u želji da proširimo zajednicu onih sa kojima delimo viziju i strast ka očuvanju prirode”, izjavila je Tanja Petrović, izvršna direktorka Mladih istraživača Srbije.

 

MLADI 4

 

Projekat “Zajedno za životnu sredinu”, koji finasira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) a sprovodi Beogradska otvorena škola (BOŠ), radi unapređenja zaštite životne sredine i biodiverziteta u Srbiji. Ostali partneri na projektu su Mladi istraživači Srbije, udruženje  ENECA, Međunarodna unija za zaštitu prirode (IUCN), međunarodna organizacija The Nature Conservancy i  Američka privredna komora u Srbiji (AmCham).

 

CUVARI KUPOVINA 1