ZAGLAVLJE GORNJE NASLOVNE za decu i odrasle

Veliki bački kanal je deo sistema Dunav-Tisa-Dunav. Dug je 118 kilometara i povezuje Dunav kod Bezdana sa Tisom kod Bečeja. Njime su  nekada plovili brodovi i prevozili teret .

 

Biljni svet pored kanala i u samom kanalu je veoma raznovrsan. Uz samu obalu rastu samonikle biljke štir, kopriva, bulka, zubača, gorušica i druge korovske biljke. Od drveća je zastupljena bela topola, žalosna vrba, bagrem.  U vodi kanala se može videti trska, rogoz, beli i žuti lokvanj, sočivica.

 

KANAL 1 2

 

Sočivica je vodeni korov, plutajuća biljka i ona odgovara čapljama i labudovima koji po njoj plivaju i pokušavaju da dođu do ribe koja se ispod nje sakriva.

Pre mnogo godina, životinjski svet je bio bogatiji. Sada su neke vrste životinja  sasvim nestale ili su ugrožene poput risa, dabra, labuda...  Ipak, kanal je čist ( osim u jednom delu kod Vrbasa) i veoma je bogat  ribama. Love se sve vrste riba, naročito babuške, amuri, deverike, crvenperke. Takođe su zastupljene i različite vrste žaba, guštera, barskih kornjača i vodenih zmija - belouški.

Na obali kanala se nalazi veliki broj naselja. Ljudi rado provode vreme na obalama  kanala. Odu na izlet a u letnjim danima se u njemu i kupaju.

 

KANAL 2

 

Zbog svega ovoga Veliki bački kanal se još naziva i vojvođanski Amazon jer je dom mnogim biljkama i životinjama. Trenutno se vrše istraživanja, a radi se i na njegovom dodatnom čišćenju, što će posebno imati uticaja na poboljšanje uslova života i za biljni i za životinjski svet.

 

KANAL 3

 

Školski zeleni novinari 3-2 razreda

Filip Ćurčić

Sanja Kljajić

Katarina Pajić

Miloš Cimeša

Anđela Vorkapić

osnovna skola nikola tesla kljajicevo

 

Mentor

Ružica Vukelić