BANER ZAGLAVLJE donacija 700 casopisi

Svako dete bar jednom u detinjstvu sigurno je probalo „Jaffa keks“. Ukus ovog keksa oduševljava svaku generaciju koja dolazi. U našem mestu nalazi se čuvena fabrika u kojoj se ovaj biskvit proizvodi.

 

Posetili smo fabriku i razgovarali smo sa inžinjerom kvaliteta Jovanom Čepić, koja nam je pokazala proizvodni pogon.

crvenka jafa 1

Postoji više vrsta industrijskog otpada a to su karton i papir, drvo (palete), metal, otpadne vode, otpadne gume, otpadno ulje, otpadna plastika, opasan otpad...

Prehrambeni otpad se prerađuje u stočnu hranu. To je otpadni, neuslovni keks i otpadni krem, odnosno, sirovine koje ne zadovoljavaju zahtevani standard i ne idu u prodaju.

Neispravne kutije za ambalažu,na primer, sa štamparskom greškom se recikliraju.

crvenka jafa 2

U otpadni metal spadaju kontejneri posle remonta. U fabrici postoji presa za karton i foliju a za prečišćavanje otpadnih voda koriste se biodiskovi.

Otpadne vode se kontrolišu šest puta godišnje.

Umesto mazuta, koristi se gas, zbog očuvanja životne sredine.

Svakog meseca fabrika biskvita je u obavezi da plaća ekološku taksu bez obzira na visinu zagađenja.

Sav otpad koji izlazi iz fabrike i transportuje se drumskim saobraćajem mora imati posebnu dokumentaciju u o kretanju otpada.

Kao zaključak, možemo reći da se u fabrici „Jaffa“ veoma vodi računa o zaštiti životne sredine i  veoma malo se zagađuje okolina, što je za svaku pohvalu.

crvenka jafa 3

Pozdrav iz najslađeg sela u Srbiji šalju vam školske zelene novinarke 6. razreda Nikolina Kosović, Ana Savić i učenica 8. razreda Jelena Kosović.

Mentor: Jelena Kerekeš