ZAGLAVLJE NASLOVNE

Sakupljanje stare hartije u septembru u našoj školi postalo je tradicija. Ono što je interesantno jeste da je svake godine odziv učenika, roditelja, nastavnika – sve veći. 

 

Rezultat toga je da je u odnosu na prošlu godinu, kada je sakupljeno oko 13 tona stare hartije, ove godine je ponovo oboren rekord sa 14 tona, tačnije 14.261 kilograma.

U akciji su učestvovali učenici podeljeni u dve kategorije: od prvog do četvrtog i od petog do osmog razreda.

zrenjanin vazno je ucestvovati 2

U kategoriji mlađih razreda najviše hartije je prikupilo odeljenje II2.549,6 kilograma, dok je u kategoriji viših razreda V-4 sa 1.870 kilograma. Pored ovih odeljenja, ništa manje zapaženi nisu ni VIII-1 sa 1.629 kilograma i VI-2 sa 1.105 kilograma. Sveukupni „pobednik“ škole, koji će za doprinos akciji biti i nagrađen, jeste odeljenje V-4.

zrenjanin vazno je ucestvovati 3

U razgovoru sa učenicima osmih razreda saznali smo da im je važno da učestvuju i da očekuju da će mlađi, petaci, poneti rekord u sakupljanju hartije, što se i desilo.

Ivana Vukov, nastavnica biologije škole i koordinator učeničke organizacije „Mali ekolozi,“ u razgovoru sa nama napominje:

  • Reč je o ekološkoj akciji u cilju razvijanja ekološke svesti – da bi đaci znali da se stabla drveća iskoriste da bi se napravila hartija, papir. A znamo da je drveće značajno zbog kiseonika i za disanje. Zbog toga i sakupljamo hartiju da bismo decu motivisali, a ne samo da ih edukujemo, te je akcija poprimila i takmičarski karakter.

zrenjanin vazno je ucestvovati 4

Koordinatorka ističe da joj je drago što svake godine imamo sve veću količinu sakupljene hartije. Jer, očigledno su deca uvidela značaj reciklaže i ove humanitarne akcije.

Osim ove akcije, u školi je bilo još ekoloških akcija, šta nam o tome možete reći?

  • Sakupljali smo i limenke, plastične čepove te od prikupljenog novca radili na uređenju škole. Za sve ove godine unazad obezbedili smo u školskom dvorištu žardinjere, klupe, držače za bicikle; stepenice su nam obložene „pametnim nalepnicama“; a sada se nadamo da ćemo ovom akcijom sakupiti dovoljno novca za razglas. Nastavnica se posebno zahvalila svim učesnicima ove akcije.

U daljem razgovoru, nastavnica Ivana Vukov najavila je buduće planove „Malih ekologa“, a jedan od njih je, da prvi razredi (svako odeljenje) posade četiri stabla drveća koja će negovati do kraja osmog razreda. Time bi to postala tradicija za sve nove generacije.

Sledeća akcija koja se planira jesu murali oko škole i planira se pravljenje kutka za reciklažu. U njemu će se sakupljati limenke, plastični čepovi, papir i plastične flaše.

Sve u svemu, niz korisnih akcija kojima se unapred radujemo!

zrenjanin vazno je ucestvovati 5

Aleksandra Jovanov, Anja Živković, Milica Kuzmić 8. razred

Mentor: Olivera Urošev Palalić