ZAGLAVLJE GORNJE NASLOVNE za decu i odrasle

Od malena roditelji nas uče da čuvamo prirodu i uživamo u njoj. Kad odrastemo i postanemo svesni značaja zdravog okruženja i sami se trudimo da brinemo o okolini.

 

Živim u Čačku, baš blizu reke Zapadne Morave. Tata je kraj Morave proveo detinjstvo. Brčkao se, pecao ribu sa dedom, uživao da gleda kako rode traže sebi obrok u vodi. Ja nemam tu čast!

 

TANASKO RAJIĆ ČAČAK Da se Cacak ponovo okupa 2

 

Volim da šetam kraj Morave, ali vidim mutnu vodu, zagađenu vodu i u njoj otpad od strane neodgovornih prolaznika. Na vestima često čujem da vade šljunak iz rečnog dna ili da neke fabrike u vodu ulivaju prljavštinu.

 

TANASKO RAJIĆ ČAČAK Da se Cacak ponovo okupa 7

 

Zašto da ribama ugroze život, a nama srećno detinjstvo kraj ove prelepe reke?

Oduševi me organizovano čišćenje rečne obale, rado se odazovem i pomognem.

 

TANASKO RAJIĆ ČAČAK Da se Cacak ponovo okupa 5

 

Smatram da treba postaviti kraj reke više tabli sa upozorenjima na očuvanje prirode, kao  i puno korpi za otpatke. Treba grad da pronađe redara koji će brinuti o ovoj čačanskoj lepotici. Svake godine sa planinarima, na svetski dan pešačenja (12.9.) idem do Parmenca. Dok me posmatraju Ovčar i Kablar šetam i fotografišem. Još samo kada bi voda imala svoju boju da se gledam kao u ogledalu, moj doživljaj bi bio najlepši.

 

TANASKO RAJIĆ ČAČAK Da se Cacak ponovo okupa 4

 

Morava treba da živi za naše osmehe, skokove i zamišljene poglede! Samo u  takvoj reci možemo da uživamo u brčkanju i žuboru!

 

TANASKO RAJIĆ ČAČAK Da se Cacak ponovo okupa 3

 

Magdalena Erić 5. razred

Mentor Katarina Čutović