ZAGLAVLJE GORNJE NASLOVNE za decu i odrasle

U osnovnoj školi “Marija Trandafil” u Veterniku je, povodom Međunarodnog dana planina, 8. decembra 2021. održano predavanje o očuvanju planina u Srbiji.

 

Predavanje su održali članovi Planinarskog kluba „Železničar“ iz Novog Sada, a mi smo iskoristile priliku da porazgovaramo sa planinarkom Ljiljanom Spasojević o tome kako možemo sačuvati planine u Srbiji.

Verovali ili ne, dobile smo odgovor da planine najviše treba čuvati od ljudi!

 

dan planina

 

S obzirom da se ona bavi planinarenjem, pitali smo je kako ona svojim poslom štiti planine i saznale da to radi na mnogo načina – sadnjom drveća, akcijama skupljanja smeća i edukacijom mladih.

Zato što ima sve više dece koja ne paze na okolinu, pitale smo je i da li redovno obilazi škole i edukuje mlade o važnosti čistoće prirode. Kao odgovor dobile smo informaciju da se školska predavanja o zaštiti prirode organizuju samo jednom godišnje, ali da se različiti fruškogorski maratoni održavaju nekoliko puta godišnje i da na njima  mogu učestvovati i deca.

 

dan planina1 3

 

Od naše gošće dobile smo savet da prirodu, šume i reke ne povređujemo, odnosno da nikad ne ostavljamo smeće iza sebe.

 

dan planina1 2

 

Na kraju razgovora saznale smo i koje opasnosti vrebaju na srpskim planinama. U šetnji Fruškom gorom  možete naići na divlju svinju, a tokom penjanja treba se paziti otrovnih zmija. U nekim predelima Tare često se može videti i medved.

 

Školski zeleni novinari

Petra Dutina, 5-2

Nataša Jovančević, 5-2