ZAGLAVLJE GORNJE NASLOVNE za decu i odrasle

Ptice u vreme gnežđenja nose jaja i tako osiguravaju opstanak vrste. Kada se izlegu, mladunci mnogih vrsta ptica nisu zaštićeni paperjem, slepi su i gluvi, i roditelji ih hrane i poje.

 

Njih nazivaju goluždravcima ili čučavcima. Mnoge ideje o pticama i njihovim mladuncima su tako široko rasprostranjene da većina ljudi misle da su činjenice.

 

ZABLUDA: Ako vratite bebu pticu u njihovo gnezdo, roditelji će osetiti Vaš miris i odbaciće je.

ISTINA: Za razliku od sisara i gmizavaca, većina ptica ima veoma slabo razvijeno čulo mirisa (osim lešinara) i ne prepoznaju svoje mladunce po mirisu, a ljudski miris ne mogu da prepoznaju. Ptice mnogo ulažu u svoje mladunce i neće odbiti ili povrediti svoju bebu, čak i ako primete da ju je dodirivao čovek. Ako nema perje i ne može da skače, hoda, leti ili se drži čvrsto za Vaš prst, to je beba ptica. Nepovređena beba ptica koja je jednostavno pala iz gnezda ne može da se vrati u svoje gnezdo, a roditelji će je tražiti najmanje četiri dana. Međutim, morate biti sigurni pre vraćanja bebe u gnezdo da li je povređena, a ako ima povrede, ona mora da se leči ili neće preživeti. Beba ptica zavisi od topline svog gnezda, zato locirajte njeno gnezdo i vratite je tamo što je pre moguće. Ali, ako mladunče ima perje i može da skače ili leti, a njegovi prsti se čvrsto hvataju za Vaš prst ili grančicu, to je žutokljunac. Njegovi roditelji su u blizini i paze na njega i mogu da nadgledaju četiri ili pet mladunaca koji se nalaze na različitim mestima, ali će se najverovatnije vratiti za onog koga ste našli, ubrzo pošto odete. Zato treba uvek ostaviti žutokljunca na mestu gde je nađen.

 

ZABLUDA: Ptice mogu pokupiti svoje bebe i vratiti ih nazad u gnezdo.

ISTINA: Većini ptica nedostaje snaga i vratni mišići da bi mogli da uzmu i odnesu mladunce nazad u gnezdo, za razliku od roditelja sisara. Ptice su veoma posvećene svojim potomcima i one će pokušati da hrane svoje mladunce koji su pali, na tom mestu, ako je to ikako moguće.

 

ZABLUDA: Majke ptice će izbaciti svoje mladunce iz gnezda ako su "neispravni", ili kada je vreme da odu.

ISTINA: Ptice će ponekad ukloniti jaje koje se nije izleglo, ali neće izbaciti svoje mladunce iz gnezda. Žutokljunci stari oko dve do tri nedelje postaju radoznali i ostavljaju sami gnezdo, a ponekad je u gnezdu gužva i jedan od mladunaca slučajno izbaci drugog iz gnezda. Ali, nažalost uobičajeno je da mnoge mladunce izvuku iz gnezda predatori.

 

ZABLUDA: Svi mladunci životinja se hrane mlekom i hlebom.

ISTINA: Dok su mladi većina divljih ptica se hrani visoko - proteinskim insektima. Izuzetak su golubovi, grlice, neke vrste zeba koje roditelji hrane unapred svarenim semenom korova i ptice grabljivice, koje roditelji hrane mesom glodara. Za razliku od sisara, ptice ne mogu uopšte da svare mleko, jer nemaju enzime potrebne za varenje laktoze u bilo kojoj formi. U hlebu nema hranljivih vrednosti koje mlada ptica može koristiti u svoje prve dve nedelje života. Mladunci ptica se veoma često razbole i uginu kada su loše hranjeni.

 

ZABLUDA: Divlje životinje, uključujući i bebe ptica, tačno znaju šta treba, a šta ne treba da jedu i nikada neće progutati ništa što je loše za njih.

ISTINA: Iako je tačno da odrasle ptice znaju tačno čime da hrane svoje bebe, bebe ptice će progutati bilo šta što im se stavi u usta, čak i ako je verovatno da će ih to ubiti. Bebe ptice instiktivno mole za hranu i jedu bilo šta da bi preživele. To je razlog zašto je izuzetno važno da ne hranite ili pojite divlju pticu ili životinju koju ste pronašli sve dok ne dobijete stručne savete.Tako na primer, mnogi misle da ptici koja je u nevolji treba voda, što nije nužno. Pojenje može da izazove bolest, a povređena ptica može da se udavi.

 

 

24 25 NAJAVA 1.jpg web