ZZAGLAVLJE GORNJE NASLOVNE cika keka

Paulovnija - carsko drvo poreklom iz Kine, gde se uzgaja više od 3.000 godina, sve više se sadi u našim krajevima. Jedan takav rasadnik postoji u Kuli.

 

Ovo drvo odlikuje mnogo izuzetnih karakteristika, brz i pravilan rast, velika iskorišćenost biljke, laka obrada i kvalitetno tehničko drvo, temperature do -29C a leti do +45C.

Tokom svoje prve vegetacijske sezone, dostižu visinu od  čak 6 metara a potom mogu dostići i visinu od 20 metara. Svake naredne godine, narastu za 3 do 4 centimetra u prečniku a čak do 42 centimatara u visinu.

Nakon seče stablo se obnavlja iz sopstvenog panja.

Zašto paulovnija raste tako brzo?

Paulovnija ima ogromnu lisnu površinu i izrazitu sposobnost pretvaranja ugljen-dioskida u vodu i biljne šećere kroz proces fotosinteze

Paulovnija je atraktivna zbog svog izuzetno brzog rasta, drveta visokog kvaliteta, lepog cveta i velikog lišća. U Kini, paulovnija se uzgaja na ukupnoj površini od 2,5 miliona hektara!

Od posebne važnosti  su  za sadnju u velikim industrijskim područjima, u izgorelim šumama, području posečenih šuma i klizišta.

Drvo paulovnija je lako i istovremeno izuzetno čvrsto, omogućuje sve vrste obrade, svetlo je i lako se boji, izuzetno je dekorativno u parkovima, dvorištima...

Vodootporno je i ima izuzetne akustične osobine što ga čini vrlo traženim za izradu muzičkih instrumenata!

Paulovnija je od velike važnosti, kako za ekološku ravnotežu i za biološku raznolikost, tako i za ekonomiju jer nudi sirovinu odličnog kvaliteta, vrlo cenjenu na svetskom tržištu.

Pa eto, drugari, mnogo razloga da u svom dvorištu ili školi posadite bar jednu paulovniju!

 

Srna Batinić 7. razred

Mentor: Jelena Kerekeš