ZZAGLAVLJE GORNJE NASLOVNE cika keka

U okviru ekološke sekcije,učenici drugog razreda osnovne škole ,Vuk Karadžić“ iz Kraljeva, posetili su  rasadnik u neposednoj blizini škole, tokom prve polovine oktobra.

 

Ograđen visokim borovima, između vrtića i škole, deluje pomalo usamljeno, ali dovoljno blizu da se poseti i upozna biljni svet u njemu.

Rasadnik je svojina „Srbijašuma“ i poseduje prostor od preko hektara, gde se nalaze različite vrste četinarskog i listopadnog rasada.

U toku obilaska leja prvenstveno se vodilo računa o redu i disciplini, bez gužve i  gaženja zelenih površina. Saznali su za pojam leja, rasad, rasadnik. Mnoge drvenaste biljke su ovde našle mesto. Veoma važno je da je svakoj biljci ispisan i  njen latinski naziv.

kraljevo rasadnik 3

U lejama su crni i beli bor, bukva, hrast. Svaka sadnica ima svoje mesto i lako se prenosi iz rasadnika da se zasadi onde gde je potrebno.

Učenici su iskoristili priliku da pokažu i znanje vezane za hrast i običaje.

Obnovili i stekli znanja o čuvanju šuma, prekomerenoj seči u našim krajevima. požarima koji uništavaju i šumu i životinjski svet.

Zanimljivo je bilo da između leja vide i cevi za nadvodnjavanje. To je bila prilika da povežemo pojmove žive i nežive prirode. Shvatili smo značaj vode, zemljišta, sunca i vazduha za rasad biljaka. Ali i ulogu čoveka i njegovog rada i truda, da iz semena naprave mladu biljku, očuvaju i iz rasadnika odnesemo u park ili šumu .

kraljevo rasadnik 2

Rasadnik je brižljivo urađen, čist, uredan. To je još jedan važan  zadatak svakog građanina i čoveka.

U dogovoru sa upravnikom rasadnika, u proleće nekoliko stabala ćemo zasaditi na ušću Ribnice u Ibar.

Dok smo se vraćali nazad u školu, jato ptica je proletelo nebom.

Jesen je dala znak pticama da je odavno vreme da odlete.

 

Školski zeleni novinari 2. razred

Mentor: Vesna Ristović