ZZAGLAVLJE GORNJE NASLOVNE cika keka

Već tri godine unazad u naselje gde se nalazi osnovna škola ,Vuk Karadžić“ vraćaju se rode. Škola se nalazi u naselju Ribnica u Kraljevu, a roda donosi radost već svakog proleća.

 

Prve godine, oprezno je tražila mesto da savije gnezdo. Kada je to htela da učini na dimnjaku škole, ložač Laki bio je na mukama. Pažljivo je „odagnao“ s dimnjaka, plašeći se da će odleteti. Ali je s pažnjom gledao gde će se nastaniti.

Naša elegantna roda, sa svojim parom je strpljivo pravila gnezdo pored same škole, na banderi. Dobila je mladunce, u jesen otišla i sledeće godine se opet vratila. Tako je i ove godine.

Učenike prvog razreda, od jesenas, učiteljica priprema za rodin dolazak. Naučili smo i od stručnjaka kako da se ophodimo prema njoj. Veoma često u grupama izlazimo pored bandere i ostavljano hranu. Ostavljamo meke ostatke piletine, kožica, ali i korice hleba. Naša bela roda, dugog crvenog kljuna čuva svoje mladunce, a mužjak ide da potraži hranu.

S obzirom da je ušće Ribnice u Ibar vrlo blizu, ima hrane. Lako dođu do sitnih gmizavaca, sitne riblje mlađi i žabica.

Učenici su od ribočuvara, koje smo zatekli na ušću, prateći rodin let, čuli još ponešto.

Roda je veoma korisna ptica, koja je i dobar čistač uprirodi. Posmatrali smo je pored vode i u vodi, daleko, iz prikrajka, kako elegantno hoda i kljunom traži hranu.

O našem paru roda rado se priča u školi i naselju. Učenici 1/1 nazvali su ih Perica i Verica. Mladuncima ćemo morati da damo imena kada budemo potpuno sigurni koliko ih je. Gnezdo je visoko, do njega prvaci još treba da rastu i uče.

kraljev rode 1

Brinemo o našim rodama. Znamo da će u jesen da odu, ali ćemo ih s radošću da ih dočekamo, kao i svake godine.

Slikamo je često na časovima, ali imamo sreću da je svakoga dana gledamo kroz prozor naše učionice.

 

Školski zeleni novinari 1. razred

Mentor: Vesna Ristović