ZZAGLAVLJE GORNJE NASLOVNE cika keka

Tokom marta i aprila 2019. godine učenici prvog razreda osnovne škole „Vuk Karadžić“ iz Kraljeva u okviru projektne nastave radili su na temu Dečijeg turističkog vodiča.

 

Da bi kraj primamio turiste, mora da poštuje prirodu i njene zakone.

Odlazak na ušće Ribnice u Ibar ,učenici su iskoristili da zapažaju promene u proleće, ali i da vide čovekov odnos prema okolini.

Ekološko društvo iz Ribnice je ovo ušće uredilo zasađivanjem drveća, košenjem trave i ojačanjem korita reke. Pre toga nesavesni građani su kamionima dovozili stari građevinski materijal i bacali pored reka.

Ušće Ribnice u Ibar je široko i veoma mirno. Obe reke su planinske - jedna dolazi sa Goča, a druga iz pravca Kosovske Mitrovice. Poslednje dve godine su veoma plitke zbog čestih suša i nedovoljne količine vode.

Ribolovačko društvo iz Kraljeva vodi računa o periodu kada se ribe mreste. Svakodnevno su tu kao patrola zbog nesavesnih ribolovaca, koji u to vreme hoće da pecaju.

Na travi, na obalama reka zasađeno je drveće i ima dovoljno mesta da se deca s roditeljima šetaju, uživaju i igraju na travnjaku.

U odnosu na prošlu godinu u ovom delu vodotoka i samog ušća nema otpada, plastike i ostalog otpada.

Pored ribničkog mosta smo primetili nekoliko kesa. Stariji učenici  neše škole su imali akciju čišćenja oko reke, dok su mlađi uređivali školsko dvorište. To nam je bio znak da još uvek ima onih koji brinu o prirodi.

kraljevo usce ribnice 3

Pored sve te lepote, uvek neko mora da naruži takvu sliku. Pored divnog drveta, koje zauzima deo travnjaka i pruža veliki hlad, neko je palio vatru. Delovi crepova, ugarci, pepeo, samo su dokaz ljudske nebrige i nekulture. Plamen je mogao biti poguban za drveće, obližnju njivu, ovce i kokoši koje se nalaze u blizini. To je bila poruka, saznanje da mnogi ljudi ne vode brigu o životnoj sredini, da smo u obavezi da ovakve stvari zapazimo i obavestimo starije.

kraljevo usce ribnice 1

Na kraju obilaska razvili smo zastavu našeg grada i škole i čekamo proleće da zasadimo svoje drvo.

 

Školski zeleni novinari  2. razred

Mentor: Vesna Ristović

kraljevo usce ribnice 4