ZAGLAVLJE GORNJE NASLOVNE za decu i odrasle

Verovatno ste čuli za termin ugrožene vrste. Možda i znate neku. A šta ako vam kažem da je jedna vrlo ugrožena vrsta, a izuzetno važna za naše živote, zapravo pčela.

 

 

Zašto su pčele važne za nas?

Verovali ili ne, ne samo da su važne, već su ključne za opstanak velikog dela ekosistema. Zapravo, za svaki naš treći zalogaj zaslužne su pčele, jer one oprašuju 80% biljaka kojime se koriste u ljudskoj ishrani. Osim toga, šume, koje nam obezbeđuju kiseonik, bez pčela i oprašivanja ne bi mogle da se razvijaju. Takođe, nestali bi i travni ekosistemi, a time bi bio ugrožen opstanak mnogih vrsta.

Zašto nestaju?

Posle mnogih istraživanja, naučnici su došli do zaključka da je za problem zaslužna grupa pesticida. Pesticidi uzrokuju smrt, ili u lakšim slučajevima gubitak orijentacije, pri čemu pčela ne može da pronađe put do košnice. Takođe, paljenje njiva koje je i ilegalno, je ogroman problem u nestanku pčela.

Šta će se desiti ako izumru?

Ako se to desi, za početak će nastupiti ogromna ekonomska kriza, kao i nestanak mnogih drugih vrsta. Ubrzo nakon toga, ljudska populacija će se izuzetno smanjiti, možda čak i izumreti, jer bi adaptacija na ishranu sačinjenu od preostalih vrsta bila vrlo teška.

Kako možemo da sprečimo njihov nestanak?

Najvažnije je dopreti do poljoprivrednika, i da smanjimo upotrebu pesticida i hemikalija što više. Treba da kupujemo med od domaćih proizvođača, da bismo podstakli dalje uzgajanje pčela. Zajedno još uvek možemo da spasimo pčele!

 

Milena Ćorović 8. razred

Mentor Bojana Molnar