ZAGLAVLJE NASLOVNE

Crveni ili mali panda (Ailurus fulgens) je sisar koji živi na drveću i poreklom je iz jugozapadne Kine i istočnih Himalaja.

 

Mali panda nije u bliskom srodstvu sa velikim pandom. Veliki panda je u familiji medveda, dok mali panda pripada superfamiliji  kojoj pripadaju još lasica, vidra, kuna, jazavac, žderavac, tvor, rakun...

Crveni panda je proglašen ugroženom vrstom jer postoji samo oko 10.000 jedinki na svetu.

 

CRVENI PANDA 2

 

Mali panda je nešto veći od domaće mačke. Spava na granama drveća tokom dana ili u pukotinama drveta, a tokom kasnog popodneva postaje aktivan.

Hrani se bambusom, a pošto je svaštojed, jede i jaja, male sisare, ptice i insekte. Mali panda kao i veliki panda ne može da svari celulozu, zato mora da pojede velike količine bambusa da bi preživeo. Njihova ishrana se uglavnom sastoji iz 2/3 bambusa a pored toga mogu pojesti još i pečurke, korenje, travu. Povremeno se njihovoj ishrani dodaju i insekti i riba.

Crvene pande su uglavnom ćutljive životinje, oglašavaju se ponekad zvucima koji podsećaju na cvrkutanje i zviždanje.

Prosečan životni vek malog pande je od 8 do 10 godina.

 

CRVENI PANDA 3