ZAGLAVLJE GORNJE NASLOVNE za decu i odrasle

Deca iz predškolske ustanove „Stonogica“ u Sremskoj Mitrovici, sa svojim vaspitačima,  su veoma aktivna u proučavanju i zaštiti prirode.

 

Ovoga puta su, pred početak proleća,  uz pomoć Ivane Lozjanin iz „Vojvodinašuma“ više saznali o oprašivanju a sve  kroz igru, aplikacije, otkrivačke aktivnosti...

 

OPRAŠIVANJE 2

 

U uvodnom delu, imali su takmičarsku igru. Deca su "pčele" gde su podeljena u dve kolone. Zadatak im je da "dolete" u prvi cvet (obruč), pokupe lepljivim nožicama polen i odlete na drugi cvet i tamo polen (žute rolne) ostave.

 

OPRAŠIVANJE 5

OPRAŠIVANJE 6

OPRAŠIVANJE 7

 

Zatim je deci objašnjeno šta je zapravo oprašivanje, na koji način se biljke oprašuju kroz mnoštvo didaktike i prirodnih materijala.

 

OPRAŠIVANJE 22

OPRAŠIVANJE 19

 

Naučili su da su životinje glavni oprašivači: pčela, muva, osolika muva, bumbar, ali i slepi miš, kolibri kao i vetar i čovek.

 

OPRAŠIVANJE 21

 

Razgovarano je o tome i koje biljke su golosemenice i da ih oprašuje vetar (šišarke, pšenica...), a koje su skrivenosemenice i da ih oprašuju i insekti (voće, povrće, cveće).

 

OPRAŠIVANJE 11

Zatim je postavljeno na 12 tanjirića: jabuka, šatgarepa, paradajz, krastavac, čokolada, sapun (palmino ulje), pamučna majica, orah, pšenica, proja (kukuruz), grožđe.....

 

OPRAŠIVANJE 3

 

Deca su imala zadatak da na tanjirić pored ploda postave odgovarajuću zastavicu oprašivača.

 

OPRAŠIVANJE 18

 

Na kraju, podelili su se u 4 grupe: jabuka, narandža, šišarka i ruža i otišli u obližnji park (malu šumu ) gde je zadatak bio da svaka grupa nađe svog oprašivača. Prethodno su sakriveni u park (zakačeni na stabla) crzeži pčele, bumbara, osolike muve i vetra.

 

OPRAŠIVANJE 17

 

Veliki ljubitelji prirode nastavljaju svoje aktivnosti sejanjem, sađenjem, praćenjem rasta i razvoja semena i biljke....

Takođe će ozeleneti i jedan mali prostor u gradu.

 

OPRAŠIVANJE 1