ZAGLAVLJE GORNJE NASLOVNE za decu i odrasle

Čak 150 miliona tona plastike postoji u okeanima danas i ne možemo se ne zapitati šta mi činimo da to sprečimo.

 

Možda je kriva teta koja nam stavlja burek u pekari u plastičnu vrećicu, dok druga u istu takvu stavlja dva jogurta.

Na tvoje: „Neka, ne treba!“

Ona odgovara: „Umastićeš se, ma hajde, vidi kako sam ti spakovala, nemoj sada da vadim!“

Zatim mi, te dve plastične vreće, po povratku u kuću, stavimo u treću i problem je rešen. Ili nam se tako čini, nesvesnima da je ovo početak problema i da se ovako gomila otpad. Znam da će se prodavačica naljutiti, ali ja sutra ima da umastim ruke!

stapar vrece smece1 3

Sadašnje društvo zahvatila je ekološka kriza kao posledica napretka naše civilizacije i tiče se svih nas bez obzira gde živimo, kojoj veri pripadamo, kojim jezikom govorimo.

Od kada smo prošle godine, učestvovali u izradi Eko kalendara naše škole, postala sam svesnija da postoje mnogi načini kojima možemo da sačuvamo okolinu i za buduće generacije. Kese od prirodnih materijala koje smo oslikali akrilnim bojama i na kojima se nalaze eko poruke, izradili smo zajedno sa našom nastavnicom Jelkom Filipović. Da li biste uzeli plastičnu kesu umesto nečeg ovakvog?

stapar vrece smece1 4

Novonastala umetnička dela nose jasnu ekološku poruku važnu za sve nas i zato platne kese koristite i život planeti Zemlji produžite!

stapar vrece smece1 1

U našoj školi svake školske godine imamo različite akcije u vezi sa recikliranjem i o njima pišemo u školskom časopisu „Osnovac“.

stapar vrece smece1 2

Akcija sakupljanja čepova pod nazivom „Čep za hendikep“ ušla je u šestu godinu. Broj čepova je svake godine sve veći i to nas sve posebno raduje.

stapar vrece smece1 5

Ivana Đurđev 7. razred

Mentor: Tamara Banjac i Jelka Filipović

stapar vrece smece1 6