ZAGLAVLJE GORNJE NASLOVNE za decu i odrasle

U konkurenciji 25 škola i radova iz cele Srbije, možemo se pohvaliti da je rad osvojio prvo mesto i prezentovan je na izložbi u Privrednoj komori Srbije

 

Povodom obeležavanja Svetskog dana zaštite životne sredine, 5.juna, Agencija Ujedinjenih nacija za životnu sredinu – uz podršku regionalne nevladine mreže  –  Fea i strukovnog udruženja Ambasadori održivog razvoja i životne sredine, organizovala je tematsko takmičenje za učenike osnovnih škola u Republici Srbiji, pod nazivom „U koštac sa plastikom“.

Cilj je bio podizanje svesti dece o negativnom uticaju plastičnog otpada na zdravlje ljudi i životnu sredinu, mogućnosti za ponovnu upotrebu i reciklažu plastike, kao i pravilno odlaganje plastičnog otpada.

Zajedno sa svojom učiteljicom  rado smo se odazvali na konkurs jer važimo kao veliki čuvari prirode i bavimo se kreativnom reciklažom. Tema je bila da se od plastičnog otpada napravi neko plovilo. Tokom radionice kreirali smo brod, pod nazivom „ŽUTOPLOVAC“, od plastičnih čaša, flaša, cevčica i čepova. Radioničarski rad je značajan jer se razvija samostalnost, kreativnost i kooperativnost i zajedništvo, kao i ekološka svest.

 

ŽUTOPLOVAC 2

 

U konkurenciji 25 škola i radova iz cele Srbije, možemo se pohvaliti da je rad osvojio prvo mesto i prezentovan je na izložbi u Privrednoj komori Srbije. Kao pobednici  nagrađeni smo  jednodnevnim izletom i obilaskom rezervata prirode Carska bara.   Prateća interaktivna radionica, koje su realizovali organizatori konkursa, omogućila je sticanje  novih znanja o plastici, njenom sastavu, mogućnostima reciklaže.

 

ŽUTOPLOVAC 3

 

Tokom plovidbe brodom bili smo oduševljeni netaknutom prirodom i bogatom florom i faunom u Carskoj bari.

Poruka koju smo preneli svojim radom je „Ne treba tražiti rupu u zakonima prirode, već  je čuvati i brinuti o njoj, kako bi buduće generacije otplovile u u neku čistiju i bolju životnu sredinu.“

 

 

Školski zeleni novinari 3-2  razreda 

Matija, Vanesa, Kristijan, Denis, Katarina, Teodora, Anđela i Ana

 

Mentor

Tatjana Romanov