ZZAGLAVLJE GORNJE NASLOVNE cika keka

Na obroncima Kopaonika, na nadmorskoj vidini od 550 metara, nalazi se idilično mestašce Jošanička Banja, poznato i kao zelena vrata Kopaonika.

 

Banja je bogata termomineralnim izvorima, a temperatura najtoplijeg izvora iznosi 78 stepeni. Leči više bolesti, među kojima su i oboljenja kostiju, zglobova i mišića, sterilitet, ekcemi i druge kožne bolesti. Ovde je čak i vazduh lekovit zahvaljujući listopadnim i borovim šumama. Postoje uređene staze za pešačenje, tako da posetioci mogu uživati u isceljujućim šetnjama kroz livade i šume.

 

JOŠANIČKA BANJA Narušavanje ekosistema NARUŠAVANJE EKOSISTEMA 1

 

Od pre nekoliko godina, lepotu planinskog lečičišta naružile su hidroelektrane na rekama Jošanica i Samokovka. Oko 27 kilometara dužine rečnog korit stavljeno je – u cevi.

 

JOŠANIČKA BANJA Narušavanje ekosistema NARUŠAVANJE EKOSISTEMA 4

 

Izgradnjom ovih objekata (čak petnaest njih!) promenjeni su rečni tokovi i ozbiljno je ugrožen čitav ekosistem. Izumiru ribe i druge rečne životinje, seku se stabla, dolazi do erozije zemljišta, a ljudi ostaju bez izvora. To, međutim, nije jedina nevolja koju su donele. Buka koju stvaraju nepodnošljiva je mnogim meštanima.

 

JOŠANIČKA BANJA Narušavanje ekosistema NARUŠAVANJE EKOSISTEMA 2

 

Nadamo se da će se u budućnosti, umesto štetnih malih hidroelektrana, upotrebljavati drugi obnovljivi izvori energije – oni koji imaju zanemarljivo mali uticaj na osetljivu ravnotežu u prirodi. To bi mogla biti solarna i, naročito, geotermalna energija čiji je potencijal, barem za sada, nedovoljno iskorišćen. Naša je dužnost da naraštajima koji dolaze ostavimo zdravu životnu sredinu.

 

Anđa Đorđević, Julija Josijević i Jovana Pavlović 7. razred

Mentor Marija Rušpić